Om Ellenor

77b4c954c4Mitt namn är Ellenor Walkeapää. Jag är 35 år och uppvuxen i en renskötarfamilj längst stora luleälv i Porjus. Där bor jag med sonen Aslak, dottern Elsa-Lii och sambon Christer och driver mitt företeag Ealli Design.

Vi har vårt sommarviste i Vaisaluokta nästan högst upp vid stora luleälven. Det är en plats som ligger mig varmt om hjärtat och jag försöker tillbringa så mycket tid som möjligt där. Jag hämtar min inspiration från vårt sommarviste och fjällen och från den samiska kulturen.
Jag har alltid tyckt om att arbeta och skapa med mina händer. I högstadiet och gymnasiet läste jag trä och horn slöjd, men sista året på gymnasiet väcktes mitt intresse för den textila slöjden, vilket ledde till att jag läste två år vid samernas utbildningscentrum på skinn och textil linjen i Jokkmokk. Utbildningen i Jokkmokk gav mig kunskap om grunderna i den samiska traditionella slöjden. Året därefter sökte jag och kom in på konstlinjen i Sunderbyn. Där fick vi pröva på många olika tekniker under ett år och jag fastnade för textiltryck, tovning och keramik. Det är textiltrycket jag utvecklat och arbetat mest med. Några år efteråt återvände jag till Sunderbyns folkhögskola och gick en kurs som heter färg, form och inredning, eftersom heminredning är ett stort intresse för mig.

Om tekniken

Trycken på mina produkter är handtryckta. Materialen är 100 % bomull eller 100 % lin. Färgen är en vattenbaserad och vattenlöslig färg som fixeras med värme och finns i många olika färger. Trycktekniken är screentryck eller schablontryck i egna tryckramar. Screentryckramarna har jag i några olika motiv, bland annat tecken från den samiska mytologin, ord på nordsamiska, renar och ripor, medans några av mina motiv på bland annat gardiner är schablontryck.

Om Eallidesign

Ealli är ett nordsamiskt ord och betyder levande. Att starta det här företaget är en dröm som jag haft i många år, att få göra det jag brinner för och få arbeta med händerna och att skapa.
Min filosofi är att tillverka produkter som är användbara i vardagen av alla typer av människor, med ett annorlunda tryck inspirerat från min samiska kultur. Produkterna är äkta hantverk, handtryckta och unika!
Mitt intresse för heminredning har även gjort att jag trycker på gardiner och dukar och målar lampor och tavlor.
Jag tar även upp specialbeställningar på till exempel karesuando kolten, med dess tillbehör såsom sjal och bälte, handsydda handskar och väskor i hemgarvat renskinn och vadmal.
Jag planerar även att hålla olika kurser bland annat i textiltryck och skinnberedning.